
Kouluvierailut
Tarjoan inspiroivia kirjailijavierailuja kouluille, joissa kerron oman tarinani ja urastani kirjailijana – miten rakastuin kirjoihin, mistä ideat syntyvät ja miten kirjat lopulta päätyvät lukijoiden käsiin. Vierailut voivat sisältää esitelmän tai työpajan, jossa perehdymme yhdessä oppilaiden kanssa tarinan rakenteeseen, hahmoihin ja kerrontaan. Mukautan sisällön aina oppilaiden ikä- ja osaamistasoon sopivaksi. Olen myös pitänyt kirjoituspajoja valmistaville luokille, jolloin kirjoitamme tarinan sekä suomeksi että englanniksi. Lataa kirjailijavieraluopas tästä.
miten minusta tuli
kirjailija?
Kerron oman tarinani siitä, miten jo lapsena rakastuin kirjoihin, miksi haaveilin kirjoittamisesta ja miten minusta tuli kirjailija. Tarinani kautta haluan inspiroida oppilaita huomaamaan, että kuka tahansa voi kertoa tarinoita ja löytää oman äänensä kirjoittajana. Vastaan muun muassa seuraaviin kysymyksiin:
Mistä saada idea kirjaan?
Kuinka kauan kirjan julkaiseminen kestää?
Ketkä osallistuvat kirjan tekemiseen, ja miten se päätyy lukijoiden käsiin?
Miten voin itse kirjoittaa kirjan?
Puhun myös avoimesti kirjailijan arjesta ja palkkauksesta. Hyödynnän esityksissäni näyttöä tai valkokangasta ja näytän kuvia elämäni varrelta sekä videopätkiä kirjoitusprosessista.
Puhun kaikenikäisille oppilaille, päiväkotiryhmistä lukiolaisiin.
Työpajassa käymme yhdessä läpi, mistä osista kirjan tarina rakentuu. Kyselen oppilailta heidän lempikirjojaan ja pohdimme niiden kautta kirjojen rakennetta: päähenkilöitä, vastoinkäymisiä, tarinan kaarta ja loppuratkaisua. Keskustelemme muun muassa seuraavista elementeistä:
Päähenkilö: Kuka on tarinan sankari tai keskeinen hahmo? Mitkä piirteet tekevät hahmosta kiinnostavan?
Pahis tai vastoinkäyminen: Mikä on tarinan konfliktin lähde? Onko se jokin pahis, haaste tai sisäinen ristiriita?
Tarinan kaari: Miten tarina etenee alusta huippukohtaan ja lopulta ratkaisuun?
Onnellinen loppu: Kaikki tarinat eivät pääty onnellisesti, mutta miksi monissa tarinoissa lopussa asiat asettuvat paikoilleen?
Päähahmon kehityskaari: Miten hahmo kasvaa ja muuttuu tarinan aikana? Mitä hän oppii seikkailunsa tai haasteidensa myötä.
kirjoitus-
työpaja
Kirjoittaminen:
Tämän pohjalta kirjoitamme oppilaiden kanssa oman tarinamme. Pyydän heitä keksimään tarinalle päähenkilön ja sijainnin, keksimme vastoinkäymiset ja muut tarinan tapahtumat onnelliseen loppuun saakka. Oppilaiden omat ideat ja mielikuvitus pääsevät valloilleen, ja työpaja kannustaa heitä luovuuteen ja rohkeaan tarinankerrontaan.
Työpaja sopii erityisen hyvin luokille 1–8, joissa on aktiivisia ja mielellään osallistuvia oppilaita. Muokkaan vierailun sisällön ja työskentelytavat lasten ikään ja osaamiseen sopivaksi. Olen myös pitänyt kirjoituspajan usealle valmistavalle luokalle, joissa vasta opetellaan suomenkieltä. Silloin opetan sekä kirjoitan tarinan kaksikielisesti, suomeksi ja englanniksi.
Vierailun jälkeen oppilaat voivat halutessaan jatkaa tarinoiden työstämistä luokassa. Tarjoan mielelläni, että luokka lähettää minulle tarinoita postitse kotiin – vastaan aina postikortilla tai videoviestillä!
matkalaukkulapsuus
ja kansainvälinen lapsuus
Olen elänyt yli 25 vuotta ulkomailla ja palasin ensimmäistä kertaa 18-vuotiaana Suomeen. Kirjoitin 2022 muistelmateoksen “Koti kulttuurien välissä” ja 2023 toisista kansainvälisistä nuorista kertovan “Matkalaukkulapsuus”-tietokirjan. Olen tutkinut kansainvälisen lapsuuden vaikutuksia identiteettiin monta vuotta.
Kerron avoimesti kansainvälisen lapsuuden valoista ja varjoista. Mietimme oppilaiden kanssa, mitä kaikkea muutto ulkomaille tuo mukanaan, ja mitä hyötyä kansainvälisyydestä on.
Matkalaukkulapsella tarkoitetaan lasta, joka on viettänyt suuren osan kehitysvuosistaan useassa eri maassa. Hänen identiteettinsä ei perustu yhden maan kulttuuriin, vaan hän rakentaa niistä oman, niin sanotun “kolmannen” kulttuurin.
Kerron oman tarinani siitä, miten vietin lapsuuteni Suomessa, Saksassa, Kiinassa ja Puolassa.
Pohdimme yhdessä oppilaiden kanssa, mikä saattaa olla ulkomaanmuutossa vaikeinta. Tämä kasvattaa empatiaa ulkomaisia luokkatovereita kohtaan.
Kerron paluumuton vaikeuksista. Kun vanhempien kotimaa ei ole lapselle tuttu, paluusta voi suntyä kulttuurisokki.
satutunnit
päiväkodeissa
Vierailen mielelläni myös päiväkodeissa, joissa pidän satutunnin. Luen tarinan, jonka jälkeen keskustelemme siitä yhdessä – kysyn lapsilta kysymyksiä ja kannustan heitä jakamaan omia ajatuksiaan. Lapset saavat myös esittää minulle mitä tahansa kysymyksiä, jotka heräävät tarinan tai kirjailijan työstä. Lopuksi palkitsen heitä osallistumisesta tarroilla, mikä tuo hetkeen vielä ripauksen iloa ja innostusta.
Pyydä kirjailijavierailun tai satutunnin ajankohtaa Lukukeskuksen kautta tai suoraan minulta yhteydenottolomakkeen kautta.
palautetta vierailuistani…
Saahko on rohkea visionääri, jolla on paljon annettavaa ikääntyneiden sote-palvelujen kehittämiseen. Hän on selkeäsanainen ja innostava esiintyjä, joka perehtyy asioihin nopeasti ja tarkasti.
– Salla Sainio, kehittämispäällikkö THL ja Anita Hahl-Weckström, hankepäällikkö SOSTE ry
Saahko paneutui tehtäväänsä huolellisesti perehtymällä kirjaan ja etsimällä taustatietoja haastateltavasta. Hän poimi yleisöä kiinnostavia kysymyksiä ja loi haastattelusta lämminhenkisen ja mieleenpainuvan tilaisuuden.
– Sirpa Pääkkönen, kirjailija
Saahkon esitys kulttuurienvälisestä lapsuudesta oli täydellinen monikulttuurisuus-aiheeseemme ja toimi kohderyhmällemme loistavasti. Oppilaat olivat aktiivisesti vuorovaikutuksessa.
– Elsi Kiviniemi, alakoulun opettaja
kysyttävää?
Laita viestiä!
Jos haluat varata minut puhumaan tapahtumaasi, voit lähettää minulle sähköpostia ja pyytää tarjousta. Kirjastot ja koulut voivat varata minut myös Lukukeskuksen kautta.